Valg af varmekilde

31 May 2021 Lotte Hindsberg

editorial

Overvejer du at udskifte din nuværende varmekilde? Enten fordi den trænger til at blive udskiftet generelt, eller fordi du gerne vil have en mere miljøvenlig eller billigere løsning end din nuværende, så kan du overveje at skifte til en varmepumpe. 

En varmepumpe er næsten CO2 neutral og for hver kW der bruges, bruges der mindst 3 kW energi, modsat en traditionel varmekilde, som et oliefyr, hvor det hedder 1:1. Det gør samtidig en varmepumpe til en energivenlig løsning. En varmepumpe har en levetid på omkring 15-20 år, men er betalt efter 5-6 år. Der findes overordnet 3 forskellige typer af varmepumper. Jordvarme, vand til luft og luft til luft. 

Hvilken type varmepumpe skal du vælge?

Når du skal vælge en varmepumpe er det en god ide at få en autoriseret installatør ud og få ham til at gennemgå din bolig. Sammen vil i kunne finde den bedste løsning. For at kunne få en varmepumpe der køre på jordvarme, skal du have en stor grund og være villig til at den graves op, for at få lagt rør ned.

Alternativt er en vand til luft varmepumpe. Den er lidt mindre effektiv, men også billigere at få installeres. Princippet bag begge metoder er den samme. Forskellen i jorden eller luften omdannes til varme. 

Hvor stor din varmepumpe skal være og om du med fordel skal have din bolig isoleret først, for at få maksimalt ud af din investering.

Hvis du skifter varmekilde til en varmepumpe, skal du først ansøge din kommune. Din autoriseret installatør kan hjælpe dig med at få udfyldt de nødvendige papir. Det anbefales også at give BKI besked. 

Husk også at få installeret varmepumpen et sted, hvor den hverken genererer naboer og forhindre jer i at kunne sove. En varmepumpe kan godt larme en del. Især de billige af slagsen kan godt larme en del.

More articles