Hvorfor er radon farligt?

30 May 2021 Astrid Pedersen

editorial

Radon er en radioaktiv gasart, som findes naturligt i atmosfæren og som opstår når grundstoffet Radium henfalder. Radium findes i undergrunden, og når det henfalder dannes radon gassen som stiger op gennem jordoverfladen. Herfra kan radon trænge ind i huse gennem revner i fundamentet.

Her kan radon ophobe sig til mængder som bliver skadelige ved indånding. Når radon henfalder dannes de radioaktive isotoper som kaldes for radon døtre. Det er i forbindelse med henfald til disse isotoper at den skadelige stråling opstår. Radon er årsag til omtrent 300 tilfælde af lungekræft på årlig basis, som anslået af Sundhedsstyrelsen.

Samtidig er der kig på radon som mulig medvirkende årsag til udvikling af spædbørns leukæmi. Og derfor bør du få afklaret om din og din families bolig er i fare for at indeholde forhøjede radon niveauer.

Hvordan ved jeg, om der er radon i mit hjem?

Der vil altid findes en vis mængde radon i luften. Det er dog vigtigt at få styr på mængderne i boligen – især i de rum hvor familien oftest opholder sig.

Der er størst risiko for forhøjede radon værdier i etplans huse hvor der ikke er nogen kælder. Her vil radon nemlig kunne trænge direkte ind i stuer og værelser via revner i husets fundament. Samtidig er boliger i den østlige del af Danmark mere udsat end i det vestlige Jylland hvor den sandede grund danner en effektiv barriere mod radon indtrængen.

Derfor bør du, såfremt du og familien eksempelvis bebor et parcelhus i området omkring København, sørge for at få foretaget en radon måling. Til dette formål kan du få hjælp hos RadonHuset. RadonHuset kan hjælpe dig med en professionel radon måling – og på hjemmesiden RadonHuset.dk kan du samtidig læse mere om hvad du kan gøre for at forebygge indtrængen af radon i din bolig.

More articles