Lær racerne at kende før du køber hund

26 maj 2020
Astrid Pedersen

Hunden er et fantastisk dyr, som gennem årtusinder har været menneskets bedste ven og tro følgesvend. Gennem historien er hunde blevet brugt til jagt og selskab, som vagthund og sågar i konkurrencer. Særlige væddeløbshunde som for eksempel de letbenede whippets, mynder og greyhounds er let genkendelige med deres lange ben og slanke profil.

Hunde kan trænes som hyrder, og kan egenhændigt holde styr på kvæg eller fåreflokke. Eksempler herpå er schæferen, den australske fårehund, den belgiske hyrdehund eller Old English Sheepdog.

Jagthunde er inddelt i typerne stående jagthunde, stillede jagthunde, gravsøgende jagthunde, stødende jagthunde, apporterende jagthunde og drivende jagthunde, og tæller racer så som irsk og engelsk setter, diverse hønsehunde, spaniels (for eksempel springer spaniels), weimaraner, münsterländer og breton. Og så er der de populære familie og selskabshunde, som ofte ses på villaveje og i parcelhus kvarterer.

Denne hundetype indbefatter racer som golden retriever, boxer, labrador, mops, fransk bulldog og mange andre større og mindre hunde.

Hvilken hund skal jeg vælge?

Hvis du aldrig før har haft en hund kan det godt være svært at vælge mellem de forskellige typer og racer. Som tommelfingerregel bør du vælge en hund som passer til din livsstil. Bor du i lejlighed og har du fuldtids job er der en vis idé i at vælge en hund som ikke kræver så megen underholdning.

Her kan en basset virke som det oplagte valg – men har du ikke elevator, skal du være indstillet på at skulle bære den tunge hund op og ned ad trapperne, da disse er dårlige for den lange hunds ryg og små ben. Har du børn, bør du holde dig fra jagt og hyrdehunde, da disse hurtigt kan blive overstadige og er forsynet med et vist temperament. Her bør du holde dig til de traditionelle familiehunde.

Du kan finde en udtømmende tjekliste på vores-dyr.dk

Flere Nyheder